Действительно ли суфийские шейхи входят в контакт с Аллахом?
Сообщений 1 страница 7 из 7
Поделиться22007-06-29 16:53:04
Assəlamu aleykum əxi !Amma bütün sufilər belə deyil!
Поделиться32007-06-29 17:31:53
Selam aleykum. Türk qardaşlarımız demişkən "XOŞ BULDUQ SİZİ"))
İndi isə axıl-karim bax bu ümmətin sələflərindən bəziləri sufilik haqqında nə deyiblər?
Əbul Farac Abdurrahman ibn Əli ibnul Cəuzi (ö 597h, 1201 m) öz "Təlbis əl iblis" kitabında nəql edir:
"Davud ibn Subeyh, Abdurrahman ibn Mehdiyə dedi: "Bizim məkəndada bəzi sufilər var". İbn Mehdi dedi: "Onlara yaxınlaşma, biz onlardan belələrini gördük ki, onların əməlləri dəliliyə bəzilərini zındıqlığa aparıb". (bax s 319, "Kahraman", İstanbul 2002)
İmam Şafi ® deyib: "Əqər bir adam günün ilk saatlarında sufiliyə qirsə, zöhr girmədən, ahmaq olar". (s 531)
İmam Şafi həmcin deyib: "Sufilər ilə 40 gün bərabər olan kimsənin ağlı, bir daha əbədi olaraq ona dönməz". (s 531)
Yahya ibn Yahya deyib: "Mənə havaric sufidən daha sevimlidi". (s 531)
Qeyd başqa kitabdan ibn Cəuziyə istinad edərək yox, onun öz kitabından yazıram.
Sufi şeyhlərin böyükləri isə deyiblər:
Əbul Farac Abdurrahman ibn Əli ibnul Cəuzi (ö 597h, 1201 m) öz "Təlbis əl iblis" kitabında nəql edir:
"Əbu Yazid Bistami dedi: "İstərdim ki qiyamət günü qopsun, mən öz cadırımı cəhənnəmin üzərində qoyum". Adamlardan biri soruşdu: "Niyə görə?". O da cəvab verdi: "Bilirəm ki cəhənnəm məni görəndə sönəcək. Və mən isə (onda) yaradılmışlara rəhmət olaram". (bax s 488, "Kahraman", İstanbul 2002)
Cüneyd, Əbu Yazidin bu sözlərini rəvayət edir: “Nə ucayam, nə ucayam, nə uca Rəb mənəm”. (s 491)
Əbu Yazid deyib: “Musa Allahı görmək istədi, mən isə Onu görmək istəmədim. O məni görmək istədi”. (s 494).
Başqa sufi Əbu Turab Nahşabi öz mürüdlərindən birinə belə deyib: “Əbu Yazıdı bir dəfə görsəydin, sənin üçün Allahı 70 dəfə görməkdən faydalı olardı”. (S 507).
Məşhur sufi olan Şibli deyib: “Allahın elə qulları var ki, cəhənnəmə tüpürsələr, o sönər”. (s 516).
Sənə də qardaş bir məsləhət bu kitabı oxu, əvvəldən axıra qədər.
http://islah.de/menhec/men00007.pdf
Selam aleykum.
Поделиться42007-06-30 01:09:36
Hoş bulduk Efendim!
Mən bildiyimə görə İbn Qeyyim Əl Cauziyyə də əvvəl sufi olmuşdur!
Поделиться52007-06-30 11:39:47
Akhi əvvəl nə olub, onun nə dəhlisi var? Əsas sonra kim olub? Sahabələr əvvəl müşrik olublar. Sonda isə sahabaə, mümin, muhsin oldular.
Поделиться62007-07-01 20:46:58
Саламу Алейкум !
Вот я не пойму почему Пророка(с.а.с) , Халифов и многих сахабов суфии считают за своих ?
И еще один вопрос , как я читал не многие суфии именно верят в то что они входят в контакт с Аллахом (аузубиллах).
И почему всех мусульманских философов считают суфиями ?
Поделиться72007-07-01 23:51:24
Саламу Алейкум !
Вот я не пойму почему Пророка(с.а.с) , Халифов и многих сахабов суфии считают за своих ?
И еще один вопрос , как я читал не многие суфии именно верят в то что они входят в контакт с Аллахом (аузубиллах).
И почему всех мусульманских философов считают суфиями ?
Алейкума Салам брат. Надо же им возвести свое учение к истокам ислама. Я сейчас читаю книгу "Мусульманский мистицизм" Кшыша. Хоть он и просто востоковед. Но довольно толково разъясняет, что суфизм максимум вожно возвести к Хасану Басри. Табеину. Но не более того. Хотя накшибандия говорят, что их тарикат основал Абу Бакр (р.а).